-Szent Iván éjszakája- esti séta

2022.06.24

A napfordulóhoz világszerte világi és egyházi ünnepek kapcsolódnak, mivel ekkor van az év legrövidebb éjszakája és az emberek számára a fény és a sötétség váltakozása mágikus eredettel bírt. A sötétség az elmúlást, a fény pedig a megújulást jelentette, ezért ezen a napon az emberek nagy tüzeket raktak, hogy elűzzék a sötétséget; ekkor kezdődik a csillagászati nyár is.

Nagy tüzet azért nem, de mindenképpen méltóan egy jó testmozgatós túrával szeretnénk ünnepelni és elűzni a sötétséget. 

Az esti 4 kilométeres Sár-hegy túraútvonalat úgy komponáltuk meg, hogy az senkinek ne okozzon problémát de ugyanakkor látványvilágában gazdag legyen. Szükséges kellékeknél megemlítenénk a fejlámpát, vagy kézi lámpát, batyus elemózsiát és folyadékokat, megfelelő lábbelit és ruházatot. 

Az út során egészen pontosan a "Panoráma kanyarban" a hagyományoknak megfelelően tüzet fogunk gyújtani, sőt a bátrabbak egy speciális tűzfolyót is átugorhatnak. A pihenőhelyen padok és asztalok is találhatóak ahol a tartalmas batyuk, hátizsákok repertoárját el tudjuk fogyasztani egy jó beszélgetéssel fűszerezve. Pillanatnyilag nincs tűzgyújtási tilalom, de ha a katasztrófavédelem elrendeli a tilalmat, akkor ezt nekünk tiszteletben kell tartani.  

Indulás: 2022.06.24. pénteken 20:30-kor az Abasáron található régi gázcsereteleptől.  

Ha valaki autóval érkezik, itt a Kiss Mária út bal szélén kényelmesen le tud parkírozni. 

Megközelítés autóbusszal: Gyöngyösről a buszpályaudvar 10-es kocsiállásáról indul a busz 20:00 órakor Abasárra. Abasáron a busz 20:15 re érkezik és a postánál kell leszállni, onnan a Szőlőskert úton megközelíteni az indulási pontot. Visszafelé Gyöngyösre 23:00 órakor indul buszjárat a Vörösmarty Mihály út 35. elől.

A körtúra kiindulási pontja azonos lesz a célba érkező pontjával, tehát a parkoló autókhoz fogunk érkezni. A túraútvonal a sárga körtúra útvonalon haladva érinti a Rúgott sár kaptatót, Dobóczi lapost majd a Kopár hegy mellett tér vissza a kiinduló ponthoz.


GPS: 47°47'58.7"N 19°59'59.3"E

Kutyabarát túra. De a kedvenceitek érdekében kérjük, hogy mindenképpen csak pórázon vezessétek.

A túra ingyenes és nem kérünk előjelentkezést. Részvételi szándék esetén a túravezetőknek viszont az lenne a kérésük, hogy az indulási időt tartsuk tiszteletben. Abban az esetben ha valaki mégis 5-10 percet késne a lentebbi telefonszámon jelezheti azt a túravezetőnek. Senkit nem hagyunk hátra. 

Szeretnénk jelezni a  résztvevőknek, hogy  túra közben fényképek és mozgóképek is készülhetnek. A Mátra Síszerviz ezeket a képeket közösségi oldalán és a GDPR irányelvei alapján kezeli tovább. 

Túravezetői közlemény: A túra a természetben halad, ezért a résztvevőknek tisztelnünk kell a környezetet és kerülniük kell annak szennyezését. A túra legkésőbb 24:00 órakor véget ér. 

Közérdekű információ:

  • Információ: Petes Varga Károly +36 30 914 7423, Banka Zsolt +36 30 9785 137

  • A rendezők fenntartják a jogot a túra elnapolására, törlésére kedvezőtlen időjárási viszonyok esetén


Telefonos információ: +36 30 978 5137 számon kérhető.