Jack lámpás készítés Kékestetőn

2022.10.29

festum omnium sanctorum


Tudod mi az a Jack lámpa?


Jack a hiedelem szerint egy részeges, ám tréfás és leleményes kovács volt. Olyannyira, hogy még az ördögöt is megviccelte; mikor az eljött érte, hogy elvigye, Jack felzavarta őt egy hatalmas fa tetejére, aztán keresztet rajzolt a fa törzsére. Mivel az ördög köztudottan irtózik a kereszt érintésétől, nem tudott lejönni a fáról. Jack csak azután engedte le az alvilági figurát a fáról, miután az megígérte, hogy nem kísérti őt többé.

Amikor Jack meghalt, a mennyországba nem engedték be iszákossága és csínytevései miatt, ám a pokolban sem találhatott otthonra, mert az ördög is haragudott rá, amiért korábban túljárt az eszén. Ezért csak odadobott Jacknek egy izzó fadarabot a pokol tüzéből, hogy legalább vak sötétben ne kelljen kóborolnia az idők végezetéig. Jack beletette a mécsest egy kivájt fekete retekbe (más források szerint répába) és azóta bolyong lámpásával a mennyország és a pokol között. A kelta retket (répát) az amerikaiak időközben tökre változtatták, (állítólag azért, mert abból több volt nekik) és a világító sárga gömb lassan Halloween szimbólumává vált.

Gyere túrázzunk együtt az ország csúcsára és készítsük el a Jack lámpásokat!

A 6-7 kilométeres túraútvonalat úgy komponáltuk meg, hogy az senkinek ne okozzon problémát de ugyanakkor látvány világában gazdag legyen. A túra érinteni fogja a régi síugró sáncot, Boszorkány kutat, Sombokor kilátót.

Természetesen az állomáshelyeken kisebb-nagyobb feladatok fognak ránk várni mielőtt megérkezünk Kékestetőre.

A túra a Mátraházai nagy parkolóból indul a Naphimnusz Park érintésével.

Kérünk minden résztvevőt, hogy a leendő rémisztő vagy cuki pofa tökfej alapanyagról saját maga gondoskodjon. Azért, hogy a leendő Jack lámpásokat ne kelljen cipelni, Mátraházáról a tököket gépjárművel elszállítjuk Kékestetőre.

Kékestetőre felérve mindenki elkészítheti saját tervezésű Jack lámpását amellyel rövid időre feldíszítve az ország tetején található legmagasabb trikolor andezit szikláját tök jó képeket készíthetünk majd.


A túra kellékei:


Kékestetőn a vendéglátó egységek nyitva lesznek. Ebéd, üdítő és forró italok fogyasztása lehetséges. A csúcson nyilvános, ingyenes WC is üzemel.

Aki esetleg csak a tökfaragás program betéten szeretnének csak részt venni, azok Kékestetőre érkezve a nagy parkolókban tudnak parkolni. Figyelem, ezek a parkolók nem ingyenesek. Ebben az esetben cca 11:00 órakor találkozzunk a csúcskő mögött található Dózsa síháznál.

A túra indulása: 2022.10.29. szombaton 09:00-kor a Mátraházai nagy parkolóban a Mátrix tábla alól.

Ha valaki autóval érkezik itt ingyenesen tud parkolni. A túra ugyanide fog vissza érkezni.

Megközelítés autóbusszal: Gyöngyösről a buszpályaudvar 4-es kocsiállásáról indul a busz 08:05 és 8:40 órakor indul Mátraházára, az utóbbi 9:10-re ér fel (megvárjuk) .

A körtúra kiindulási pontja azonos lesz a célba érkező pontjával, tehát a parkoló autókhoz fogunk érkezni.

GPS: 47.868777, 19.978038

Kutyabarát túra. De a kedvenceitek érdekében kérjük, hogy mindenképpen csak pórázon vezessétek.

A túra ingyenes de kérünk előjelentkezést. ITT LEHET

Részvételi szándék esetén a túravezetőknek viszont az lenne a kérésük, hogy az indulási időt tartsuk tiszteletben. Abban az esetben ha valaki mégis 5-10 percet késne a lentebbi telefonszámon jelezheti azt a túravezetőnek. Senkit nem hagyunk hátra.

Szeretnénk jelezni a résztvevőknek, hogy túra közben fényképek és mozgóképek is készülhetnek. A Mátra Síszerviz ezeket a képeket közösségi oldalán és a GDPR irányelvei alapján kezeli tovább.

Túravezetői közlemény: A túra a természetben, fokozott természetvédelmi területen halad, ezért a résztvevőknek tisztelnünk kell a környezetet és kerülniük kell annak szennyezését. A túra legkésőbb 15:00 órakor véget ér. A túrán mindenki a saját felelőségére vesz részt.  

Közérdekű információ:


Telefonos információ: +36 30 978 5137 számon kérhető.