Síléc választó

Stílus

A különböző terepek különböző tulajdonságokat kínálnak, ezért minden terephez más és más sílécre van szükség.

Sípályán történő síelés

A kiválasztás során fontos tekintettel lenni a síelési stílusra, és eszerint kiválasztani a megfelelő rádiuszt és hosszúságot.

Rádiusz

A rádiusz meghatározza, milyen nagy ívet képes a síléc kivágni. Az az általános szabály érvényes, hogy minél kisebb a rádiusz, annál könnyebben lehet fordulni a síléccel. Nézd meg, hogyan befolyásolja a rádiusz a tevékenység stílusát és hogyan kombinálható optimálisan a síléc hosszúságával:
Rövid rádiusz Közepes rádiusz Hosszú rádiusz 10 - 14 m 14 - 17 m 17 + m
Könnyen forgatható sílécek az alacsonyabb sebességhez. Közepesen forgatható sílécek a legtöbb hobbi-síelő számára. Nehezen forgatható sílécek a nagyobb sebességét. Alkalmas sportolók és tapasztalt síelők számára.
A síelő magasságánál rövidebb sílécek A síelő magasságánál rövidebb, vagy azzal megegyező sílécek A selő magasságánál hosszabb sílécek
A síléc csúcsa felállítva legalább a síelő nyakáig, legfeljebb a síelő orráig kell, hogy érjen. A síelő magasságánál rövidebb, vagy azzal megegyező hosszúságú sílécek használata javasolt. A síléc csúcsa felállítva legalább a síelő álláig vagy orráig, legfeljebb a fejtetőig kell, hogy érjen. A síelő magasságánál hosszabb sílécek használata ajánlott.

All-mountain sílécek

Olyan sílécek, melyeket kifejezetten pályán történő használatra terveztek, de pályán kívüli, kitaposott puha vagy mélyebb friss hóban is használhatóak. Ez a síléc-típus közepes sebességeknél mutatja meg legelőnyösebb tulajdonságait. Hobbi-síelők, vagy kezdő síelők számára a legalkalmasabb.

Freeride és skialp sílécek

Az off-piste síeléshez, pályán kívüli, vagy alpesi síeléshez használatos sílécek. A könnyebb és keskenyebb modellek jobban működnek a dombon történő felfelé haladás során. A szélesebb és nehezebb sílécek remekül szuperálnak a gyors lejtőkön vagy a mélyebb hóban, tehát a kompromisszum mindig a felfelé haladás kényelme és a lefelé haladás közbeni teljesítmény között van.

Síléc hosszúsága

Az ideális hosszúság kiválasztása során a terepből és a síelő tapasztalati szintjéből fogunk kiindulni. Nézd meg, hány centiméterrel kell, hogy hosszabb, vagy rövidebb legyen a síléc, mint a síelő magassága.
Sípálya:               Sípálya                  (all-mountain) Freeride                   skialp
Kezdő:     Síelő magassága - 10 cm Síelő magassága - 10 cm   Síelő magassága - 10 cm
Haladó:   Síelő magassága - 7 cm   Síelő magassága - 5 cm     Síelő magassága - 7 cm
Profi:       Síelő magassága              Síelő magassága + 5 cm    Síelő magassága - 5 cm

Kemény vagy puha sílécek?

A leggyakrabban használt síléc anyag a fa, amelyhez különféle üvegszálakat, karbon erősítéseket és titánium lemezeket adnak hozzá. Minél keményebb anyagot használnak, annál magasabb a síléc teljes merevsége. A merevebb síléc használata azt jelenti, hogy a síelőnek nagyobb erőt kell kifejtenie a síeléshez, a síléc előreébb "nyomásához". Épp ezért a keményebb maggal rendelkező sílécek erősebb, vagy professzionálisabb síelőknek készültek. Minél alacsonyabb a síelő súlya, vagy tapasztalati szintje, annál pihább sílécet ajánlunk.